Om Odijk – Hardlopen in Odijk

Om Odijk 2017: prachtig weer, parcoursrecords en zo’n 750 enthousiaste deelnemers!

Afgelopen zaterdag is een zonnige tweede editie van Om Odijk gehouden. Zo’n 750 enthousiaste lopers kwamen naar Odijk voor deze hardloopwedstrijd. Het verbeterde parcours leverde nog snellere tijden op: zowel op de 5 als de 10 kilometer is het parcoursrecord aangescherpt. Milco Driessen (Almere) won de 10 km in 32:12 en Rachid Mohammadi (Amsterdam) won de 5 km in een tijd van 16:21.

Start van de 10 km Om Odijk – Foto: Rene van den Brandt

Snelle tijden op het gecertificeerde parcours

Zowel op de 5 als de 10 kilometer kwamen snelle atleten in actie, zowel uit de regio als uit de rest van Nederland. De winnaar van 2016, Lars Cazander, had een aantal trainingsgenoten meegenomen, die zich aan het voorbereiden zijn op de Utrecht Marathon van aankomende zondag. Ook Milco Driessen, in voorbereiding op het NK tijdens de Stevensloop, behoorde tot deze trainingsgroep. Driessen versloeg zijn trainingsgenoten ruimschoots en finishte 13 seconden voor Guus Reijngoud die tweede werd in een tijd van 32:25. Odijker Bart Uiterwijk finishte in deze thuiswedstrijd als derde in een tijd van 33:29. Bij de heren boven de 40 jaar prolongeerde Dirk Wijnalda uit Bunnik zijn titel. Wijnalda liep de 10 kilometer in 34:45.

Bij de dames ontbrak de winnares van 2016, Annemieke Breukink, vanwege een blessure. Iris Vernooij uit Zeist won hier de 10 km in een tijd van 43:55, voor Tanja Nijboer (44:32) en Saskia Wijnalda – te Velde (45:08). Saskia Wijnalda – te Velde uit Bunnik was net als haar man eerste in de leeftijdscategorie boven de 40 jaar.

Latere winnaar Milco Driessen in actie tijdens Om Odijk – Foto: Rene van den Brandt

Rachid Mohammadi wint vijf kilometer met overmacht

Amsterdammer Rachid Mohammadi, vorige week nog winnaar bij het NK cross, gaf vooraf al aan voor de overwinning op de 5 kilometer te willen gaan. Vanaf de start heeft hij op kop gelopen en met 16:21 een sterk nieuw parcoursrecord neergezet. Daan de Groot uit Utrecht liep met 16:51 de tweede tijd en Lennart de Vos uit Bunnik zette met 18:19 een derde tijd neer.

Start van de 5 km loop – Foto: Lisanne Roossien

Bij de dames liep Marlous Vermeulen van team REactive de snelste tijd (22:30). Jessica Bohm zette de tweede tijd neer (22:35) en kort daar achter werd Andrea van Lieshout derde dame in 22:43.

REactive uit IJsselstein ging er tevens met de winst bij de teams vandoor, voor de teams van Loopgroep Bunnik en Werkhoven Loopt. Het aantal teams is sterk toegenomen in vergelijking met de eerste editie. Loopgroep Bunnik en Hardlopen met Rosa & Friends waren hier goed vertegenwoordigd, als verschillende andere locale ondernemingen en clubs.

Start van de 2 km kinderloop – Foto: Rene van den Brandt

Kinderen genieten van het lopen en vliegen over het parcours!

Bij beide kidslopen stonden meer kinderen aan de start dan in 2016. Onder meer dankzij de aandacht die hiervoor op de scholen was, loopgroep Jong Odijk die met meer dan 25 leden meeliep en de Sport BSO die met ruim 30 kinderen aan de start stonden is hier een mooie groei gerealiseerd. De 1 km werd gewonnen door Casper van Elst uit Odijk in een tijd van 4:01. Snelste meisje op de 1 km was Marieke van Varik uit Bunnik in 4:35. Moriëntes Pinas uit Odijk won de 2 km kinderloop in 8:21 en Suzanne Breukink, ook uit Odijk, won bij de meisjes in een tijd van 9:06.

Finish van Moriëntes Pinas – Foto: Lisanne Roossien

Duoloop: meer duo’s aan de start

De duoloop verdubbelde in aantallen ten opzichte van 2016. Vanuit Humanitas en Abrona waren clienten met begeleiders naar Odijk gekomen om gezamenlijk de duoloop te lopen. Het plezier straalde er van af en meedoen was belangrijker dan winnen, maar desondanks was winnaar Eric zeer vereerd met het feit dat hij toch maar mooi even als eerste door het finishlint vloog!

Alle tijden en uitslagen zijn terug te vinden op de uitslagenpagina. Hier worden komende dagen ook de links naar de fotoalbums van de verschillende fotografen geplaatst.

Optreden van een van de Danzation groepen – Foto: Lisanne Roossien

Meer dan alleen hardlopen

Op en rond het Rijneiland was genoeg te doen voor zowel lopers als publiek. Fysio Vandaag gaf massages en advies over blessurepreventie. Naast de warming up verzorgde Danzation tussen de verschillende lopen door dansoptredens, ook waren er springkussens voor de jeugd. Kind en Co schminkte de kinderen. Trek kon gestild worden in het Dorpshuis, met lekkere Italiaanse bollen van Landrucci, pannenkoeken van Bram’s Pannenkoeken of een frietje van de Frietfiets. Sunnycamp gaf de mogelijkheid om de Hoka One te testen en bij ’t Bloemenschuurtje waren prachtige bloemen te koop, om de deelnemers te belonen met hun prestatie.

Heerlijke Italiaanse bollen van Landrucci – Foto: Rene van den Brandt

Om Odijk 2018: 10 maart 2018

Zet ‘m vast in je agenda, zaterdag 10 maart 2018 wordt de derde editie van Om Odijk georganiseerd. We kijken er naar uit om je dan weer te zien!